FUMAR NO TRANQUILITZA. DEIXAR DE FUMAR MILLORA LA SALUT MENTAL.

Molts dels fumadors consideren que fumar els proporciona benestar i tranquil·litat. És un dels arguments més comuns per no deixar de fumar. Usar el tabac com tranquilizant en moments d'estrès o de tristesa. Aquest patró de comportament sembla comú a les persones que sofreixen o no problemes de salut mental.
Encara que els fumadors creuen que fumar té beneficis sobre la salut mental, existeix una forta associació entre el tabaquisme i la mala salut mental. Els fumadors amb trastorns mentals tendeixen a fumar en major quantitat i amb un important grau de dependència.
El treball proposa alguna explicació a aquest fet: els beneficis podien ser falsament atribuïts al tabac, quan aquests solament ofereixen la capacitat dels cigarrets per abolir l'abstinència de la nicotina, no perquè ofereixen un efecte beneficiós sobre la salut mental. Els fumadors experimenten irritabilitat, ansietat i tristesa quan porten un temps sense fumar, i aquests sentiments s'alleugen fumant, creant així la percepció que fumar té beneficis psicològics, mentre que és possible que el fet de fumar és el que va poder ocasionar aquests problemes psicològics en el seu inici. Un altre aspecte rellevant sobre el tòpic dels beneficis sobre la salut mental del tabaquisme afecta als els pacients amb patologia de salut mental. En això, pot veure's retardada o evitada la intervenció sobre el tabac davant el temor a un possible agreujament. D'aquesta manera, les persones amb trastorns de salut mental tenen una esperança de vida vuit anys menor que l'esperança de la població general. És possible que aquesta diferència pugui ser atribuïda al tabaquisme.

En el treball publicat es va realitzar una revisió sistemàtica i un metaanálisis per examinar la diferència i els canvis que es produeixen en la salut mental entre les persones que deixen de fumar i les persones que continuen fumant. L'estudi detalla minuciosament la metodologia .

Per als autors, existeix una evidència consistent que deixar de fumar s'associa amb millores en la depressió, l'ansietat, l'estrès i la qualitat de vida, en comparació de seguir fumant. La força d'associació és similar tant per a la població general i les persones amb trastorns de salut mental.

 

Comentaris