CONSELLS PREVIS ABANS DE TATUAR-SE

Aquests són els consells que cal tenir en compte a l'hora de fer-se un tatuatge o posar-se un pírcing:
- Abans de fer-ho, cal haver meditat bé la decisió, especialment en el primer cas, ja que els tatuatges són difícils d'eliminar. Si es pateix alguna malaltia o infecció, alguna malaltia de pell, com dermatitis, acne o psoriasis, o es pren algun anticoagulant o medicament, cal consultar al metge o metgessa la decisió, i en molts casos, prescindir d'aquesta intervenció. A més, els donants de sang han de recordar que després de tatuar-se o perforar-se no podran donar sang fins al cap d'un any.
- L'establiment on s'ha de practicar alguna d'aquestes tècniques ha de ser un centre autoritzat. La legislació atribueix als municipis la competència d'autorització i controls sanitaris. En cas de dubte o queixa sobre la legalitat d'un establiment, cal acudir a l'àrea de sanitat del consistori corresponent. Està prohibit de practicar aquestes tècniques de manera ambulant, com ara a fires, congressos i esdeveniments similars, sense el permís previ municipal. En aquests casos s'hauran de complir les mateixes condicions sanitàries que en els establiments permanents.
- Cal assegurar-se que el personal professional que ens ha de practicar la tècnica té la formació que requereix la llei. El diploma que els acredita ha d'estar ben visible.
- A l'hora de fer-se un pírcing: 
  • Tot el material que es faci servir ha de ser estèril. És millor fer-lo amb una agulla estèril per tal de reduir el risc de contagiar-se del virus de l'hepatitis B i C, o de la sida.
  • La peça que es posi hauria de ser d'or de 14-18 quirats o de titani, ja que així es reduirà el risc d'infecció i d'al·lèrgies.
  • Tots els estris que es facin servir, com els adaptadors i altres elements necessaris, han d'estar esterilitzats i cal que es guardin en bosses o recipients estèrils fins que s'utilitzin.
  • La persona que faci el pírcing, l'haurà de fer amb guants de tipus quirúrgic d'un sol ús i no haurà de tocar res més que el que hagi d'emprar per fer-lo.
  • La pell s'ha de netejar i desinfectar abans de perforar-la. Cal saber quins mètodes de neteja i desinfecció s'han de seguir i quantes vegades al dia s'han d'aplicar fins que la ferida cicatritzi totalment. Si malgrat tot la ferida s'infecta, cal anar al metge o metgessa amb rapidesa per evitar complicacions.
- A l'hora de fer-se un tatuatge: 
  • El tatuador s'ha de rentar bé les mans i cada vegada que tatuï, posar-se guants de tipus quirúrgic, que sempre ha de dur posats.
  • El material que s'utilitzi (agulles i tintes) ha de ser d'un sol ús.
 

Comentaris