SOBREPÈS I OBESITAT, ÉS EL MATEIX?

Del sobrepès, un excés de quilos en referència al nostre pes ideal, es pot passar amb facilitat a l'obesitat. L'obesitat és una malaltia crònica i, com a tal, precisa d'un control perquè no segueixi la seva progressió, que es traduiria en un augment de pes. No han de menysprear-se els petits augments de pes de dos o tres quilos perquè si no els posem fre, poden anar a més. No hem d'oblidar que l'obesitat no és solament una malaltia a nivell individual sinó que s'ha convertit en un problema de salut pública perquè cada vegada hi ha més persones que la pateixen. Per destriar entre sobrepès i obesitat s'empra l'Índex de Massa Corporal, un càlcul que consisteix a dividir el pes expressat en quilos per l'altura al quadrat expressada en metres. Es considera un pes normal aquell que resulta d'un IMC entre 18 i 25. A partir del 25 parlem de sobrepès i de 30 ja ens referim a obesitat.


L'obesitat té una base genètica important, ja que un 40% de la responsabilitat d'aquesta malaltia resideix en els gens. Si ens trobem amb una persona amb aquesta predisposició que a més viu en unes condicions ambientals que afavoreixin la seva malaltia, és molt probable que l'obesitat aparegui. Si s'actua contra això, l'obesitat pot revertir-se, però en el moment en què es deixa de fer-ho la malaltia torna a aparèixer. Els factors ambientals influeixen molt i són els que s'han d'aconseguir tenir sota control. També hem de tenir en compte que els factors ambientals tenen capacitat per modular l'expressió de determinats gens, és a dir, que està demostrat que una alimentació rica en grassa pot activar gens que estaven inactius i que són els que perpetuaran la situació d'obesitat.

Per mantenir l'obesitat a ratlla cal dur a terme un treball diàriament i mantenir unes pautes de vida saludables de forma constant. La dieta i la realització d'exercici físic són bàsics per no engreixar, a més de mantenir control sobre la ingesta d'aliments no recomanats. D'aquesta manera, i sense passar gana, es poden perdre entre 2 i 4 quilos al mes sense comprometre la nostra salut. També és important estar sota la supervisió d'un especialista mèdic que s'encarregui d'establir el tractament adequat i executi un control sobre la pèrdua de pes.

Comentaris