EL MEU AMIC CONSUMEIX DROGUES

Què haig de fer si el meu amic o amiga consumeix drogues? Cal tenir en compte que existeixen amics/as i col·legues. Els col·legues són els que estan para el bé, però que en ocasions desapareixen quan hi ha mogudes. En canvi, els/as amics/as són els que sempre incondicionalment estaran al teu costat passi el que passi.Si et consideres que ets un bon amic/a i et preocupes veritablement del que li passa als teus amics/as, del seu estat d'ànim, de com li van les coses i si es troba bé o malament, també et preocuparàs de la seva salut i de si consumeix drogues.
Ser un/a amic/a interessat/a en els altres implica estar al seu costat en determinades ocasions. Si un amic/a consumeix, cal estar atent als senyals d'alerta (desfasa més vegades de les quals volgués i després triga més temps a recuperar-se dels efectes, gasta més diners i sense control del que volgués, consumeix drogues en major quantitat i amb major freqüència del que volgués,...).Amics i drogues
És necessari conservar un grup d'amistats i aficions d'oci al marge del consum de drogues. Això evita que t'emboliquis massa, t'aïllis solament amb un grup determinat de persones i tenir altres opcions. Quan tot el teu cercle d'amics/as consumeix, un/a dóna per fet que consumir és "normal" i que no corre riscos. Això no és així, ja que una persona que consumeix qualsevol droga ha d'assumir una sèrie de conseqüències negatives i no desitjables per a la seva salut.

Si notes que el seu consum augmenta; empitjora la relació amb els/as amics/as, família, professors,... fes que reflexioni sobre quin és la part de la seva responsabilitat. Moltes vegades les persones que consumeixen es tornen excessivament irritables, fatigats, amb somnolència, pèrdua d'apetit,... la qual cosa li pot ocasionar trastorns en la seva vida diària.
La vida és una contínua presa de decisions entre si i el no. Dins de mi, està la capacitat de decidir el que vull fer i el que no. Existeixen diferents tipus de SI com existeixen diferents tipus de NO. Aprèn a utilitzar-los i fes que les altres persones els coneguin.
Si notes que el teu amic/a necessita ajuda professional, no dubtis a plantejar-li-ho de manera adequada. No ho facis quan estigui sota els efectes d'alguna droga. Tria un moment i lloc indicat i de manera tranquil·la planteja-li la teva preocupació i els teus desitjos i ganes d'ajudar. Segur, que ell o ella t'agrairà que estiguis al seu costat i li ofereixis la teva ajuda.
Has de deixar clar als teus amics/as aquelles circumstàncies quan un NO és un NO. En la conducció de qualsevol vehicle, quan hi ha risc o apareixen alteracions psicològiques continuades (depressions, paranoies, ansietat,...) o hi ha estats d'ànim o emocionals anés del normal; quan hi ha alteracions físiques continuades (taquicàrdies, baixades de tensió, etc...); quan hi ha alteracions físiques preexistents; si està a tractament o sota els efectes d'algun medicament.
Si tens parella, respecta les seves decisions. Tingues en compte la voluntat i opinió de l'altre. Evita mals rotllos. En ocasions sorgeixen qüestions com: Hauria de provar les drogues per entendre a les persones que les consumeixen? NO. Haig d'aguantar que es posi d'aquesta manera (pesat, irritable, violent,...) estant amb mi? NO. Sempre que sortim haig d'acabar embolicant-la i ficant-me en problemes? NO. 

Comentaris