Perforació cutània (pírcing)

La paraula pírcing significa "travessar", "foradar", "trepar". Consisteix a penjar un objecte de metall o altres materials que travessen la pell o mucoses del cos. S'utilitzen agulles per travessar la pell, després de la qual cosa s'insereix l'objecte de metall que, segons el que es disposa normativament, ha de ser, en la primera posada, d'acer quirúrgic, titani o or (mínim de 14 quirats).
Entre les principals complicacions de la realització d'aquestes pràctiques destaquem:

1.Infecció local. Les infeccions locals solen ser molt freqüents, d'un 10-20% se solen infectar per estafilococs, estreptococs o pseudomonas, i es manifesten per enrogiment, inflor, dolor, calor i drenatge purulent. El risc s'incrementa entre persones que prenen medicaments, que tenen alterat el seu sistema d'immunitat o que pateixen malalties que afavoreixen les infeccions, com la diabetis.
2.Infecció general, a causa de la realització d'aquestes pràctiques sense respectar les normes d'higiene i seguretat, amb transmissió de malalties com a hepatitis, sífilis, VIH i tètanus, etc..
3.Hemorràgia. Principalment associada a zones d'elevada vascularització com a llengua i genitals.
4.Al·lèrgies de contacte als metalls que componen la peça metàl·lica o joia que es pren.
5.Alteracions bucals. Trencament de dents, dificultat en la higiene oral, dificultat per a la masticació, entumecimient de la llengua, fallades en la pronunciació verbal, pèrdua del gust, ...
6.Alteracions urológiques.
7.Cicatritus queloides.
8.Lesió nerviosa. Es produeix en danyar algun nervi, produint-se pèrdua de sensibilitat a l'àrea perforada.

Comentaris