MENJAR RÀPID
Rapidesa de
servei, horaris amplis, preus econòmics i una vastíssima xarxa d'establiments
són les bases fortes de les cadenes de menjar ràpid. Però el seu èxit no es
troba només en la comoditat: el menjar ràpid ha captat, mal que ens pesi, els
nostres paladars, i tot i la seva mala fama nutricional tots hem sucumbit
alguna vegada davant d'una hamburguesa o una porció de pizza. Les conseqüències
dels canvis en els hàbits alimentaris es deixen notar: un de cada dos espanyols
té excés de pes i les malalties cardiovasculars, amb una taxa de mortalitat del
35% l'any 2000, són la primera causa de mort a Espanya.
El consum
d'aquest tipus de menjar no suposa cap inconvenient per a la salut sempre que
no es converteixi en un hàbit ni substitueixi els aliments bàsics. Però el que
està ocorrent és que cada vegada més persones els inclouen com a base de la
seva dieta, sense ser conscients dels perills nutricionals que això comporta.
Excessiva energia
Excessiva energia
Amb tan sols un àpat de fast food s'ingereix més de la meitat de l'energia
diària necessària. Si a això afegim l'energia que aporten els altres àpats del
dia, el contingut energètic de la ingesta total es dispara i s'afavoreix
l'excés de pes.
Massa greix i colesterol
Els greixos saturats -en excés tendeixen a augmentar els nivells de colesterol en la sang- i el colesterol són abundants en aquests productes a causa de les salses a base d'ou, mantega, nata, llard i altres ingredients grassos que s'empren en la seva elaboració, i als olis de coco i palma que s'usen a l'hora de fregir-los.
Digestions difícils
En la majoria de vegades els aliments estan fregits o arrebossats, per la qual cosa s'enriqueixen en greix, que escalfat encara resulta més indigest.
Massa greix i colesterol
Els greixos saturats -en excés tendeixen a augmentar els nivells de colesterol en la sang- i el colesterol són abundants en aquests productes a causa de les salses a base d'ou, mantega, nata, llard i altres ingredients grassos que s'empren en la seva elaboració, i als olis de coco i palma que s'usen a l'hora de fregir-los.
Digestions difícils
En la majoria de vegades els aliments estan fregits o arrebossats, per la qual cosa s'enriqueixen en greix, que escalfat encara resulta més indigest.
En general, aquests productes contenen més sal que els que es preparen a casa, en part perquè el sodi s'utilitza com a conservant. A més, per a aconseguir l'aspecte desitjat quant a color, olor, sabor i textura porten afegits conservants, colorants, antiapelmazantes, estabilitzants, etc. Aquests plats solen incloure condiments forts o additius que en potencien el sabor i que estimulen la gana i, amb el temps, alteren la percepció del sentit del gust i creen hàbit.
Comentaris