CANVIS A L´ADOLESCÈNCIA: L´ACNE

Un dels temes que més preocupa als adolescents que estan en plena etapa de canvis físics i hormonals és l'acne. I és que qui, entre els 13 i els 16 anys, no ha patit aquests indesitjables granets en el rostre? Alguns més, uns altres menys, en alguna oportunitat o etapa de la nostra vida, ens hem hagut d'enfrontar a ells i fins a hem fet l'impossible per llevar-los del nostre rostre.
Molt hem escoltat sobre “aquest mal” propi de l'adolescència, moltes veritats, però molts mites també, com que el llard, la xocolata i altres aliments rics en greix, provoquen l'acne, però això és fals, ja que l'acne sorgeix fonamentalment per un canvi hormonal i per l'excés de gratitud de la pell com a conseqüència dels mateixos. L'acne és alguna cosa tan comú i normal que vuit de cada deu adolescents ho pateixen i, encara que més rar, també pot presentar-se en alguns adults.
L'augment de greix, producte dels canvis hormonals de l'adolescència, fan que els porus es tapin i en moltes ocasions s'infectin pel contacte amb l'aire i amb bacteris, provocant el típic enrogiment i la inflor, tan característica dels grans. L'acne també té molt factor hereditari, per la qual cosa si els teus pares han tingut acne d'adolescents, és molt probable que tu també ho tinguis.
Existeixen diferents manifestacions d'aquest problema de la pell, la qual pot aparèixer amb punts blancs, barbs o punts negres, grans o quists, aquests últims són nòduls o grans interns que generalment resulten dolorosos.
La forma més comuna de manifestar-se l'acne es coneix amb el terme científic d'acne vulgaris, el qual sol estar present en cara, coll, espatlles, esquena i pit.

Què pots fer per evitar o combatre l'acne?
- Rentar-te almenys dues vegades al dia la cara amb aigua tèbia i un sabó neutre
- Assecar-se suaument, no fregant la pell, sinó com adsorvint l'excés d'aigua
- Tractar d'evitar els maquillatges, almenys durant el tractament de l'acne, en l'últim dels casos, retirar-ho després molt bé del rostre
- En cas d'utilitzar cremes o pantalla solar que les mateixes siguin “no comedogéniques” o lliures d'olis
- Tractar de portar el cabell recollit, ja que el greix natural del mateix, en prendre contacte amb el rostre, pot afavorir l'aparició o empitjorar l'acne

Comentaris