TRANSSEXUALITAT, TRASTORN MENTAL?

Hi ha una realitat, per més que estiguem molt avançats mentalment en la llibertat de gènere de les persones, i és que no tots acaben d'assumir els canvis de sexualitat en les persones que així ho desitgen, dient, com antany, que tot es deu a un trastorn mental.Podem dir que la transsexualitat es deu a un trastorn mental? La resposta ens arriba de la mà d'APA, la American Psychological Association, una entitat que intenta ser el més objectiva possible quan de sexualitat es tracta, especialment la relacionada amb les persones transgénere.I la resposta tampoc sembla difícil de deduir. Un estat psicològic es considera com a trastorn mental quan provoca un malestar significatiu o incapacitat d'algun tipus. Aquí és on veiem que moltes persones transgénere no experimenten aquesta condició com angustiant o incapacitant, per la qual cosa no és un trastorn mental.En poques paraules, s'han de donar certes condicions per poder diagnosticar un trastorn mental, però és independent del gènere, raça, ètnia, creença o característica persones que es vulgui esmentar. Tots podem tenir un trastorn sense importar el que ens envolta.
Els grans problemes que solen trobar les persones transgénere solen estar relacionats amb el poder trobar recursos econòmics per poder obtenir consells, teràpies hormonals o poder pagar els procediments mèdics necessaris, i també trobar el suport social necessari per poder expressar lliurement la seva identitat de gènere, sense ser objecte de discriminació.
Però sí poden ser més propensos a tenir problemes psicològics, especialment d'angoixa, causats per la falta d'acceptació en la societat, males experiències directes o indirectes amb la discriminació o altra, que poden provocar ansietat, depressió o altres patologies en major proporció que una persones no transgénere, però en cap cas la identitat de gènere en si és un trastorn.
No obstant això, hi ha un moment en el qual els dubtes sorgeixen i els conflictes apareixen, especialment entre el DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental*Disorders) i les comunitats transgènere, i succeeix quan les persones manifesten una intensa incongruència entre diverses identitats de gènere, que fa que els psicòlegs sí esmentin això com un trastorn sexual, no amb fi discriminatòria, sinó per poder garantir l'accés a l'atenció, però les organitzacions transgènere creu que ha d'eliminar-se per no ser un diagnòstic adequat.

Comentaris