ABÚS SEXUAL

Encara que comunment es pugui arribar a pensar tot el contrari, els abusos sexuals no sempre estan acompanyats per una violència explícita. Una violació és clarament un abús sexual i en ella se sol exercir la força física. Però existeixen molts casos en els quals es produeix abús d'autoritat, xantatge o engany per part del que incorre en l'agressió. Si la víctima no consenteix, encara que sigui incapaç de defensar-se per por, vergonya o per altres raons, es considera un abús sexual i, per tant, un delicte. Un clar exemple d'aquest cas és l'abús sexual infantil. Els nens són els més sensibles a aquesta menyspreable pràctica, ja que es troben en una situació d'evident desigualtat.

Els abusos sexuals poques vegades són denunciats a causa del fort tabú social que s'ha aixecat entorn d'ells. És en aquests precisos moments quan més casos s'estan destapant i quan l'opinió pública està més sensibilitzada. Desgraciadament, la majoria dels delinqüents pertanyen a un àmbit proper, sent membres de la pròpia família o fins i tot personalitats respectades de la comunitat (professors, religiosos, metges, etc). Un altre dels factors que impedeixen la denúncia és que els abusos sempre solen produir-se sense testimonis, amb la consegüent solitud i por de la víctima davant l'agressió. En el cas dels nens, és possible que ni tan sols sàpiguen posar paraules al que els està ocorrent.
Una relació on es produeix un abús no és una relació sana ni legítima. L'atacant busca dominar a la víctima, que solament és considerada en la seva dimensió d'objecte físic. Però l'estatut d'abús no és un concepte absolut, sinó que s'ha anat dibuixant amb el temps. Coses que ara veiem com totalment inadequades, pot ser que fa uns anys ens semblessin normals. El progrés no es produeix per a tots per igual perquè hi ha diversos factors que incideixen en la percepció que cada grup social té de la sexualitat. Així, elements com la religió, la família, la comunitat, la cultura, etc. poden incidir és aquesta concepció.
Actualment, tota conducta en la qual un individu (de major o menor edat) forci per mitjans físics o mentals a un altre per mantenir relacions sexuals, encara sabent que es tracta d'una situació no consentida, és un abusador. La paraula “consentiment” és un concepte complicat. Moltes vegades la víctima no manifestarà un rebuig immediat ni físic. Però això no significa que estigui consentint: la por, el sentiment de culpa o l'autoritat del abusador poden fer que l'afectat carrer. Els abusadors solen utilitzar tot un seguit de mecanismes psicològics per mantenir el seu control sobre la víctima. Si et sents que et trobes en una situació parella, el millor és que t'allunyis immediatament del teu agressor i que demanis ajuda. Si et fa vergonya o tens por que la teva família ho descobreixi, pots cridar sense deixar rastre al 016 (telèfon per a dones maltractades) o al 900 20 20 10

Comentaris