UN ANY SENSE TABAC

Un any després de l'entrada en vigor de la Llei Antitabac, a ningú li sorprèn que en els espais públics tancats ja no es fumi i els hostelers s'han adaptat a la norma instal·lant terrasses al carrer. En el recentment acabat any, unes 600.000 persones han abandonat el tabac, segons càlculs del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), que representa a desenes de societats mèdiques i també estima que aquest any s'han venut 500 milions de paquets de tabac menys. Però el més important és que, des de l'entrada en vigor de la primera Llei Antitabac en 2005, els ingressos per asma, infart o malaltia pulmonar obstructiva continuen disminuint.
En el cas dels infarts, els dies d'ingrés van caure un 6,6 en 2010, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Una tendència que sembla mantenir-se en 2011. Estan disminuint els casos, no només pel tabac, també per la millora dels hàbits en l'alimentació i dels tractaments que s'apliquen als malalts.
I és que, entre els beneficis de deixar de fumar, trobem que: als 20 minuts la tensió arterial i el pols es normalitzen. A les 8 hores, els nivells de monoxid de carboni i oxigen comencen a normalitzar-se. A les 24 hores, disminueix el risc de mort sobtada. Als dos dies, l'olfacte i el gust milloren per que es restauren les terminacions nervioses. Al mes, millora la capacitat respiratòria en un 30%, millora el mal alè i es redueix la taxa d'incidència de perduda dental. A l'any es redueix a la meitat el risc d'un atac cardíac...i tu? Quan deixaràs de fumar?




Comentaris