COM I QUAN ES DEIXA DE FUMAR

Un model per explicar els processos cognitius que afavoreixen els canvis de conducta i que ha tingut força ressò en el mon sanitari és el que descriuen els psicòlegs Prochaska i DiClemente. Aquest model explica que les persones que han de fer un canvi travessen diferents etapes abans d´assolir-lo i cada una d´elles reflecteix una actitud mental determinada i implica una motivació diferent.
Les etapes del procés que descriuen són les següents:
Precontemplació: Quan la persona no és concient que ha de canviari, per tant, no es poden esperar canvis, almenys en els propers 6 mesos.
Contemplació: La persona comença a tenir dubtes i es poden esperar canvis en els 6 primers mesos.
Preparació: La persona vol intentar canviar la conducta i és molt probable que ho faci en el proper mes.
Acció i manteniment: Són dos estadis difeerents, tot i que ambdós comparteixen que la persona ha aconseguit fer el canvi i mantenir-lo. la diferència és la durada d´aquest canvi: si la persona fa menys de sis mesos que segueis amb la conducta, es considera que està en fase d´acció i, si en ja fa més de sis, en fase de manteniment.
Recaiguda: L´estadi de la recaiguda porta a algunes discussions ja que, tot i tenir clar quan comença, és a dir, quan la persona torna a la conducta inicial que volia canviar, no sempre és clar quan acaba. A la pràctica es considera que una persona encara està en aquestaetapa qua se sent així i ho fa saber.

Comentaris