VES AMB COMPTE AMB L´ESTRAMONI

La mort de dos adolescents després d'ingerir un combinat d´estramoni amb altres substàncies va encendre l'alarma en el nostre país no fa més d'una setmana.
L´estramonio és una planta que creix en països mediterranis i la comercialització dels quals està prohibida a Espanya.Es tracta d´una substància natural, no sintètica. És un producte que es troba en la naturalesa en diverses plantes molt habituals del nostre entorn. La més coneguda, la que porta el mateix nom que el principi actiu, el estramoni. Però també es troba en la belladona o en altres plantes que són habituals en la Península (en particular a Catalunya). Històricament, s'ha utilitzat medicinalment. "La medicina tradicional usava infusions d'aquestes plantes per tractar l'asma.
Però aquest ús està totalment abandonat.
L´estramoni actua sobre el sistema nerviós central i perifèric i el sistema
cardiovascular, i produeix símptomes com la dilatació de pupil·les i visió borrosa; marejos;sequedat de mucosa, paràlisi de l'intestí, convulsions i al·lucinacions, però no és un producte que en si mateix suficientment potent per causar la mort. A diferència de la cocaïna, de la heroïna, o de les anfetamines, que si poden causar la mort si fas un consum excessiu de la pròpia substància, en el cas del estramoni és necessari barrejar-lo amb alguna altra cosa per produir la mort.
La manera de pendre l´estamoni és fumada, però també es pot fer mitjançant infusions.La planta conté llavors que un cop feta la infusió es nota els efectes de manera molt rápida. A molts hospitals disposen d´un antidot anomenat fisostigmina. La seva ingesta elimina molt rapidament els simptomes que produeix la droga.

Comentaris