EMBARASSOS ADOLESCENTS

El cas de la nena romanesa de deu anys que va donar a llum un bebè a la ciutat de Jerez va posar els pèls de punta els uns i els altres. Com una nena tan jove pot arribar a quedar-se embarassada? i, a més, a tenir el nen. Sense ficar-nos en la conveniència que una noia de 10 anys hagi de portar a terme o no el seu embaràs , la qual cosa sí és cert és que se'ns plantegen molts dubtes sobre la manera en què una mare tan precoç pot fer-se càrrec de les responsabilitats que comporta el tenir un fill. I és que ni tan sols estem parlant d'un embaràs adolescent, del que aquí parlem és de mares que ni tan sols han deixat de jugar amb nines.

Pot ser que aquest cas et sembli rar, una excepció, però en realitat és així… però cada vegada menys. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en 2008 es va incrementar el nombre de menors de 15 anys embarassades. Unes 500 van decidir avortar i altres 175 van continuar amb el seu embaràs. Els casos d'aquestes mares extremadament joves encenen algunes alarmes sobre el nostre sistema social i, sobretot, sobre la situació d'aquestes nenes a les quals no els tocava exercir de mares. En moltes ocasions, darrere d'un embaràs precoç s'amaga una història d'abusos sexuals o irresponsabilitats paternes.
Tenir un fill a una edat tan primerenca implica que seran els pares de la mare (avis del nounat) qui s'ocupin de la custòdia; però a més comporta responsabilitats que noies tan joves difícilment sabran assumir. I si ho fan hauran de sacrificar, no ja la seva infància, sinó també els seus estudis i el seu futur.


Comentaris