DEPRESSIÓ I ADOLESCÈNCIA

L’adolescència és un període crític en el qual es van consolidant nombrosos aspectes de la personalitat de cada un. És una fase on s’ha de vigilar especialment els estímuls cognitius, ja que és una franja d’edat on aquests estímuls poden afectar als adolescents de moltes maneres diferents. Per aquest motiu, la depresió és més freqüent del que pot aparentar, sobretot a les noies. S’ha de tenir en compte que estar trist no significa el mateix que tenir una depressió, sino que es necessiten uns requisits mèdics específics que ho diferencia clarament.
La necessitat per als adolescents de tenir un bon cos, cumplir certs patrons de conducta i sentir-se integrats al seu grup social poden portar-los a adoptar un comportament diferent al que tindrien sense aquesta “pressió social”. Per què cap noi/a em mira? Sóc suficient interessant? Els meus pares no m’entenen i els meus professors em boicotegen… Totes aquestes preguntes passen pel cap de qualsevol adolescent, buscant una resposta immediata i satisfactòria.
Les contradiccions internes i les discrepàncies els pot portar a tenir sentiments negatius, i si es van reforçant negativament, poden arribar a desenvolupar una depressió. Per això, és molt important que rebin la informació suficient, tant per part dels pares, amics o professionals sobre totes les opcions de les que disposen, i es valorin a sí mateixos tal i com són, acceptant les diferències i similituds amb els estereotips formats.

Comentaris