QUÈ ÉS LA GRIP A?

La grip A (H1N1) és una infecció respiratòria aguda i molt contagiosa dels porcs, causada per algun dels varis virus gripales de tipus A d´aquesta espècie. La morbiditat sol ser alta, i la mortalitat baixa (1%-4%). Encara que els virus de la grip porcina són normalment específics d'aquesta espècie, en ocasions salten la barrera interespècies i provoquen la malaltia en l'home.
Les manifestacions clíniques habituals de la grip A (H1N1)en l'home s'assemblen a les de la grip estacional (la que tenim a l´hivern)i d'altres infeccions agudes de les vies respiratòries superiors, la majoria dels casos s'han detectat casualment mitjançant els sistemes de vigilància de la grip estacional. Molts casos lleus o asintomátics poden haver passat desapercebuts.
De moment no hi ha cap vacuna per a evitar que l'actual virus de la grip A (H1N1) causi la malaltia en l'ésser humà. No se sap si les actuals vacunes estacionals confereixen algun grau de protecció, ja que els virus gripals canvien molt ràpidament. Es preveu de cara a finals d´any tindre una vacuna específica contra aquest virus.
Per a protegir-se, aplica les mesures generals de prevenció de la grip:
Evita el contacte directe amb persones d'aspecte malaltís o que tinguin febre i tos.
Rentat les mans amb aigua i sabó sovint.
Porta una bona higiene de vida: dorm bé, menja aliments nutritius i fes exercici.

Comentaris